Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Välkommen till Biblio Library
Omslagsbild för Fjällrand - De krokiga tallarnas land
Isbn: 978-91-8901-971-3
Förlag: Votum Förlag
Kategori:
Resor & geografi Biologi Idrott & friluftsaktiviteter
Tillgänglig sedan: februari 2022

E-bok

Fjällrand - De krokiga tallarnas land

Fjällrand - de krokiga tallarnas land är en vacker fotobok med innehållsrika och kärleksfulla texter om urskogen och dess liv. Om människorna som lever och levt där, om djur och växter, men också om det som hotar Sveriges sista urskogar.

Här möter vi fjällrandens människor som levt med renarna, sjöns fiskar och markens grödor. Vi möter den smygjagande lon och järven, ständigt på väg, ständigt på jakt. Vi möter allt ifrån renar, tjädrar och havsörnar till linnéor, riskor och humlor i vackra bilder och berättelser. Vi får vandra in i ett sagolandskap av månghundraåriga tallar på en berggrund som skapats under årmiljoner. Men vi får också berättelsen om hur markerna både slitits sönder av vattenkraftsutbyggnad och skyddats för eftervärlden som nationalparker och världsarv.  

Boken är i sanning en kärleksförklaring till taigan, de nordliga urskogarna med Laponias fjällrand som utgångspunkt. En bok att läsa och njuta av. En bok som kanske till och med kan inspirera till att bli urskogens ambassadör när många av gammelskogarna hotas av att utplånas som urskogar. Läs den! Förundras och gläds!

Via QR-koder kan vi också lyssna på flera ljud från skogen - berättelser, jojk, blåhakar, tjäderspel och andra skogens röster.

Förordet är skrivet av Mikael Niemi.

---- 

Jan-Erik Nilsson har mästerligt beskrivit fjällrandens urskogar med sin kamera. Han har ständigt varit där, i alla väder, i alla årstider. Han har fångat det lilla och det stora i bilder som skapar förundran. Under åren som länsstyrelsens naturbevakare hann han besöka stora delar av fjällområdet. Sen har han färdats på egna upptäcktsresor, driven av nyfikenhet och fotointresse. Tillsammans med författaren vill han nu ge röst åt urskogsbältet längs fjället.

Thomas Öberg, ekolog och bland annat känd som radioproducent i P1:s Naturmorgon, har med sina ord gett innehåll åt boken med insatta och poetiska texter. Under sina mer än trettio år i Jokkmokk har han genom sitt arbete som lärare på Samernas Folkhögskola och som utställningsproducent vid Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum hunnit utforska området och träffa de människor som haft det som sitt hem.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone