Jump to content
The library informs: Welcome to Axiell Media test libray
Cover for Bland ormar och drakar : hjältemyt och manligt ideal i berättartraditioner om Sigurd Fafnesbane
Isbn: 978-91-8816-889-4
Publisher: Nordic Academic Press
Category:
Literary studies
Accessible since: September 2017

E-book

Bland ormar och drakar : hjältemyt och manligt ideal i berättartraditioner om Sigurd Fafnesbane

Han spände sin båge och var skicklig på runor, brädspel och språk. Han dödade Fafner och erövrade skatten som denne ruvat på. Så beskrivs Sigurd Fafnesbane - en hjälte som hyllas för sitt mod och sin verbala talang.

Det är en myt med rötter i muntligt berättande som med tiden har fått stor spridning genom främst eddorna och isländska sagor, men även genom europeisk hjältediktning. Här belyser historikern Agneta Ney gestalten Sigurd i olika berättartraditioner från folkvandringstid till medeltid. Hon diskuterar hjältemyten och manligt ideal i kontinuitet och förändring.

Författaren lyfter också fram en mängd av de runmonument och andra ikonografiska källor där myten återberättas. På bland annat Överhogdalsbonaderna, norska träsniderier och brittiska stenskulpturer upprepas den fascinerande berättelsen om Sigurd Fafnesbane över tid och rum.

Bland ormar och drakar vänder sig till alla läsare som är intresserade av arkeologi, vikingatida och medeltida historia, nordiska språk och litteraturhistoria.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone