Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Välkommen till Biblio Library
Omslagsbild för Ordningsvakter : Nödlösningen som blev permanent
Isbn: 978-91-8777-731-8
Förlag: Verbal förlag
Kategori:
Samhälle & politik Juridik
Tillgänglig sedan: september 2017
Uppläsare: Kolbjörn Guwallius
Length: 9 timmar 33 minuter

Ljudbok

Ordningsvakter : Nödlösningen som blev permanent

Det var aldrig meningen att de skulle bli särskilt många. Det var aldrig tänkt att de skulle finnas överallt. I stället var de närmast ett tillfälligt svar på polisbristen. Men snart 40 år senare tar den egentliga polisen allt fler steg tillbaka från ordningshållningen och ersätts av ordningsvakter utan att någon riktig debatt har förts eller några lagar ändrats.

Ordningsvakter har efter en kort kurs på tio dagar befogenhet att använda våld och andra polisiära maktmedel. Men de har inte bara långtgående rättigheter gentemot andra, de har också själva ett utsatt yrke. Ordningsvakter möter risker i en vardag full av berusade och nyckfulla personer, risker som de inte har fått verktyg att hantera.

Journalisten Kolbjörn Guwallius gör en unik genomgång av yrkets historia och beskriver institutionens världsunika roll i samhället. Genom ett wallraffreportage inifrån ordningsvaktsutbildningen får läsaren veta hur lagens förlängda arm förbereds på ett oförutsägbart och ibland farligt arbete.

Kolbjörn Guwallius har tidigare skrivit den hyllade avslöjande reportageboken Grip till varje pris (Verbal förlag, 2014) om de rättsvidriga väktarmetoderna i Stockholms tunnelbana och Sätta färg på staden (Dokument Press, 2010) om gatukonstens relation till samhället.

Sagt om boken:

"Guwallius skildring är viktig och upplysande" (Carl-Michael Edenborg, Aftonbladet)

"unik skildring av hur Sverige lagt ut en del av våldsmonopolet på entreprenad", "förtjänstfull granskning" (Johannes Nesser, Journalisten)

"Att läsa frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius wallraffande inifrån utbildningen är svindlande" (Petter Larsson, Sydsvenskan)

"Nyanserad men oroande läsning", "Samlat så här har ämnet inte penetrerats på decennier" (Rikard Flyckt, Jönköpings-Posten)

"en bok som berör så gott som oss alla" (Sven Martinger, BTJ-häftet)

 

Sagt om Grip till varje pris av Kolbjörn Guwallius:

Storartad journalistik, boken avslöjar ett vådligt snedsteg i vårt rättssamhälles dunkel (Situation Sthlm)

Välbehövlig granskning, kittlande som det största äventyr (Sydsvenskan)

En klassisk granskning, ett gräv över tid, en viktig bok (Tidskriften Scoop)


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone