Hjärnkoll på värk och smärta
Förmågan att känna smärta är sedan urminnes tider kopplat till hjärnans belöningssystem och inlärning under uppväxten.
Samtidigt som förmågan att känna smärta är livsviktig är den också en plåga för många. Från det lilla gnagande onda i knäet till den stora, paralyserande värken som tar hela människan i besittning och präglar tillvaron dygnet runt.
Hälften av alla som går till doktorn gör det för att de har ont. En femtedel av Sveriges och Europas befolkning lider av långvarig smärta som hindrar dem att leva fullt ut. Det är ett omätbart lidande som sjukvården ofta står handfallen inför. Ont i ryggen och/eller nacken är den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Värken leder i sin tur ofta till andra symtom, som depression, ångest, trötthet, passivitet och ett mer begränsat umgänge.
Idag finns en helt ny kunskap och förståelse för hjärnans roll när det gäller smärtproblematik. Med modern teknik kan vi se vad som händer i hjärnan när det gör ont i kroppen – och varför vissa av oss har ondare än andra.
Det här är ingen självhjälpsbok, det är en insiktsbok. Över 50 000 läsare i Sverige och Norden har ”fattat grejen” när det gäller kopplingen mellan vikten, hjärnan och vårt beteende. Nu får läsarna chansen att ”fatta grejen” när det gäller kopplingen mellan smärta, hjärna och beteende.
Provläs (Ladda ner)
Information
Stöds av följande plattformar
PC/Mac
Surfplatta Läsplatta
Smartphone